Nieuwe Waarde Experience

Energizing reis naar de duurzame toekomst van je organisatie

Duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Sociale Innovatie zijn hot. Belangrijke bouwstenen voor de nieuwe eco-nomie: eerlijker ondernemen en samenwerken.

Hoe creëer je binnen en buiten je organisatie viervoudige waarde in het nog duurzamer omgaan met bv. natuur, voedsel, geld, handel en energie?

Ben jij een leider of changemaker bij wie het meteen gaat kriebelen als je dat leest? Doe de Nieuwe Waarde Experience: een bijzondere, strategische belevings- en visiesessie. Zeer geschikt voor elke Raad van Bestuur, Directie, MT, projectteam, (staf)team e.a. die inziet dat hun organisatie en gebouw(en) nog duurzamer kunnen worden. Klik hier voor meer info over voor wie NWC opgezet is.
Denk dan specifiek aan het ecosysteem/natuur, voedsel(systeem), handelsketens en het geldsysteem die gebalanceerder, gezonder en lokaler mogen worden. Juist daar ligt een grote uitnodiging om in actie te komen. Jullie zijn een groep die verantwoordelijkheid neemt en een spannend avontuur aangaat. Buiten de gebaande paden.

Insteek is waarde op vier gebieden:

 1. Mens
 2. Organisatie
 3. Maatschappij
 4. Natuur

Ad 2: het mooie is dat je op zo’n manier werkt dat jullie organisatie ook zelf sterk zal profiteren. Bv. qua samenwerking, vitaliteit, medewerkersbetrokkenheid en aantrekkelijkheid als werkgever: klik op deze regel voor uitleg daarover. Hoe? Dat ga je vanzelf inzien en vormgeven. Als je daarvoor praktische inspiratie wilt, klik op deze regel.

Verlangens & Visie volgen

Het is jullie eerste grote stap naar eigen Nieuwe Waarde Creaties. Als leider/changemaker ontdek je jouw verlangens voor de nieuwe eco-nomie. Waar ga jij van stralen? Wat zie je zo graag anders in de werkwereld om je heen? Daar zit de passie en energiebron. Die ga je voelen en volgen. Want alleen diepere verlangens en verbeeldingskracht, en niet afgedwongen veranderplannen en omgevingsfactoren, zijn de basis van echte verandering. Die organisatiebreed gedragen wordt en klaar is voor de toekomst.

Wat levert een Nieuwe Waarde Experience op?

In de Experience komt dit alles op zo’n manier naar voren, dat je er niet omheen kunt.

 • Je ziet en beleeft wat jullie als organisatie werkelijk willen veranderen en verduurzamen.
 • Je krijgt inspiratie en energie voor hoe de organisatie een nieuwe plek inneemt in de wereld. Hoe duurzaamheid grondslag wordt voor de hele business.
 • Ook een goede doorkijk hoe je het concreet maakt.
 • Je zet zo een flinke stap om je als organisatie opnieuw uit te vinden. Dat is wat deze tijd vraagt.

En dat op een rustige, scherpzinnige en ook speelse manier, met beleving.

Jouw rol

Je bent een voortrekker van veranderingen, of wilt dat zijn omdat je van binnen voelt dat je daarin iets belangrijks te doen hebt. Je weet dat de oude manieren van doen niet meer werken, en je wilt verantwoordelijkheid nemen voor een duurzame organisatie. Ook ben je bereid je innerlijk mee te nemen in het proces – anders is het weer het zoveelste ‘buitenkant-verhaal’. Lees hier meer over ‘voor wie' NIeuwe Waarde Creaties is opgezet.

Optie één: 2 of 3 keer een ervaringsessie….

Als groep van zo’n 4 tot 10 personen maak je 2 of 3 keer, steeds ca. 6 uur, een reisje naar de toekomst. Uit de waan van de dag,  apparaten gaan lekker uit. Gefocust en ontspannen aan de slag in een natuurlijke omgeving. Met lekker eten, wat je (als wezenlijk deel van het programma) deels zelf bereidt. Je komt er opgeladen uit.

De groepssamenstelling kan per keer deels verschillen. Handig voor draagvlakcreatie, en voor inbreng van specifieke signalen, expertise, belangen e.d.

Optie twee: wat dacht je van een ’24 uurs van Doorn’?

Hetzelfde, nu in een etmaal. Fijn aan de slag op Campus Landgoed Zonheuvel (link) op de fraaie Utrechtse Heuvelrug. Incl. avondmaaltijd en overnachting. Groep kan iets groter zijn: ca. 6 à 16 personen. Een ’24-uurs’ is ideaal als agenda’s lastig zijn voor meerdere sessies. Of als het je meer ligt om in één flow door te gaan met jullie vraagstuk. Hoe mooi is het 's nachts inzichten te laten bezinken, en dat ’s ochtends in te brengen.

Hulpmiddelen en expertise zijn op de Campus beschikbaar, bij organisaties die veel weten van mens & arbeid, ontwikkeling, training en dialoog. Een ’24 uur van Doorn’ is een coproductie met stichting SBI en evt. ook Dialoogplein Nederland (link).

In elke opzet deze stappen:

 • Intake: kennismaking; vraag + verwachtingen.
 • Nieuwe Waarde Scan (klik): kort onderzoek sleutelpersonen. Peilen behoeften/vragen, wat er leeft, welke thema’s, etc.
 • De sessies van de Nieuwe Waarde Experience, bv. met:
  • Kick-off
  • Desire Dialogues: wat zijn verlangens, wat leeft in de organisatie?
  • Future Quest: ontdek en stap in de beelden van de toekomst die wenkt
  • Team Challenge: vertaal de inzichten, doelgerichte uitdaging
  • Systemic Dance: naar welke plek beweeg je?
  • Tortilla Wrap Up (of ander hapje): verwerk de belevenissen tot iets heerlijks!
  • Expressie: handen & voeten geven. Wat ga je zaaien?
  • Slotakkoord

Programma is maatwerk

Afhankelijk van wensen, groepsgrootte en thema’s. Methoden o.m. Theory U, Systemisch Werk, Appreciative Inquiry en Collectieve Intelligentie. Voor dialogen kan Dialoogplein Nederland kennis en menskracht inzetten. Locatie in overleg.

Follow up

Ca. 2 weken na de Experience is er een evaluatie en vooruitblik. Wat heeft het gebracht? Hoe verder? Dan komt fase 2: Create & Connect (klik). Jullie ‘ontwerpen’ daarin je Nieuwe Waarde Creaties en bereiden implementatie voor. Ook leg je belangrijke verbindingen.

Beleef de doorkijk naar de toekomst in een Nieuwe Waarde Experience!

Neem vandaag nog contact op met Marnix Lamers:

06 15 05 08 24

marnix at nieuwewaardecreaties
punt nl