Viervoudige waardecreatie door zelf voedsel kweken voor organisaties

De smaak te pakken

Wat is een mooier duurzaamheidsthema om bij de kop te pakken dan voedsel?

Tenslotte hebben we 3 x of meer per dag direct contact met wat de aarde met liefde voortbrengt. Aarde vraagt ons nu om onze relatie met haar en met voedsel(voorziening) te herzien. Ons voedsel is vaak vervuild of sowieso ongezond, komt van ver, legt veel beslag op natuurlijke hulpbronnen. Dat kan anders en dus hoor je steeds meer over ‘de voedseltransitie’: zoals kortere ketens (lokaler en met eigen betrokkenheid), duurzaam, biologisch, minder vlees en meer plantaardige eiwitten, rijkheid toevoegen aan de bodem i.p.v. mineralen onttrekken en uitputten.

In welke (w)aarde wil jij zaaien?

Wij zien werkomgevingen transformeren tot bruisende plekken van zelfsturing en zelforganisatie. En zo ook zelfproducerend bezig zijn, zoals met voedsel. Hoe zou het zijn daar iets mee doen in en rond jouw bedrijf/organisatie? Immers de plek waar je veel tijd doorbrengt. Ook een plek vanuit waar je veel mensen enthousiast kunt maken het net als jij anders te doen: meer zelf kweken, en ervan genieten. Het dient allerlei bedrijfsdoelen (klik voor meer). Uniek en onderscheidend!

Dus stel nou dat jouw organisatie voedsel gaat kweken binnen of buiten, in 1e instantie kleinschalig, voor eigen gebruik. Zie het ‘ns voor je: collega’s die zaaien, het groen verzorgen, zelf oogsten en samen genieten. Geeft energie, is praktisch en past helemaal bij de huidige behoefte aan beleven & verbinden op natuurlijke wijze. Je kunt de principes van plantgroei, bodemleven en wat een ecosysteem vraagt zelfs doortrekken in je businessmodel en bedrijfsvoering. Verder draagt zelf kweken concreet bij aan de voedseltransitie.

Is deze kijk op de zaak even wennen voor je? Begrijpelijk, want zeer nieuw. Toch zijn er al organisaties die dit doen. Er zijn allerlei praktische tools beschikbaar. Je hebt ook niet per se veel vierkante meters nodig.

Waar kun je concreet aan denken?

We willen het niet teveel invullen, maar om toch een beeld te geven hier voorbeelden. We zijn ook benieuwd naar jullie visie en fantasie. Want er zijn natuurlijk nog talloze andere vernieuwende manieren om dit terrein te ontdekken.

Wanneer je ruimte hebt in en/of aanpalend aan je bedrijfsgebouw, kun je denken aan:

 • Groentetuin in de volle grond, bv. een Permacultuurtuin
 • Belevenistuin: bv. combi van telen, beleven, ontmoeten
 • Groentebakken buiten of binnen
 • Vensterbank-tuinieren en Vertical Farming. Kan al met rijen potten boven elkaar. Wees creatief!
 • Rooftop Gardening: op jullie dak, in open lucht of met een kas.
 • Biodomes: speciale, ronde kasconstructies om jaar-rond te kweken. Het mes snijdt aan twee kanten als je er ook in vergadert (anders dan anders) of brainstorms houdt. Unieke combinatie, unieke sfeer! De energie is heel voedend, het is verfrissend, met veel licht. Kan op bepaalde daken, buiten op de aarde of binnen in grote ruimtes.
 • Aquaponics: kweken van vissen én groenten in een kringloopsysteem.
 • (Mini-)voedselbos: park-achtig bos(je) waar vrijwel alles eetbaar is: noten, zaden, bessen en ander fruit, (vergeten) groenten, bepaalde boombladeren zelfs. Tevens een perfecte locatie voor teambuilding waar het mes aan twee kanten snijdt: bijdrage aan aanleg en onderhoud van zo’n bos, en leren van de processen voor het eigen team. Nieuwe Waarde Creaties is bezig een locatie te vinden in of nabij de Utrechtse Heuvelrug.

Ter ondersteuning:

 • Wormenhotels: compostbakken met veel wormen, die de grondstoffen verrijken. Na 6 maanden heb je zeer vruchtbare grond, voor de planten. Is perfect te koppelen aan betere afvalscheiding: circulair bezig zijn, met als streven zero waste.
 • Bijenkasten: heel belangrijk want zonder bijen zijn wij mensen binnen enkele jaren weg. Zorg dan ook voor bijpassende planten en bloemen. En hoe zal jullie eigen honing smaken?
 • Zadenbank: een verzameling waardevolle zaden (vrij van genetische manipulatie), voor jullie eigen gebruik nu maar ook een ‘spaarbank’ voor onze gezondheid in de toekomst.

Er is natuurlijk veel meer mogelijk

Realisatie kan op vele manieren. En vanuit vele concepten en 'constructies'. Belangrijk is dat het voortkomt uit jullie eigen motivatie en geen uiterlijk vertoon is. Respectvol omgaan met elkaar betekent vanzelf dat je respectvol omgaat met de natuur. En dat je de natuur in huis haalt in plaats te blijven praten over abstracte duurzaamheidsdoelstellingen.

En zeg ‘ns, wat geef je liever als relatiegeschenk: zelf geoogste compost of jullie honing? Beide heel verrassend!

Kortom, multifunctioneel en zeer origineel.

Resultaten

 • Medewerkers hebben meer reden even hun beeldscherm te verlaten en het koppie leeg te maken. Bedenk: Nederlanders zitten gemiddeld meer dan 7 uur per dag…. zijn we niet voor gemaakt toch?
 • Medewerkers worden vitaler, blijer en creatiever: tijdens het zaaien, plukken etc beweeg je meer, en komen er vanzelf nieuwe ideeën op. Bovendien helpt het om tussen het groen te brainstormen: het geeft een energieke dimensie aan je meeting.
 • Je kunt je organisatie nog meer enten op natuurlijke principes.
 • Hoe gaaf is het om eigen oogst te serveren als lunch. Dat smaakt toch beter dan de bekende bammetjes en ander meestal anoniem voedsel?

Lees meer (klik deze regel):

 • Welke constructies zijn zoal mogelijk?

 • Wie beheert dit?

 • Wanneer je fysiek geen ruimte hebt in en rond je gebouw(en), wat kan er dan wel?

 • Businesscase en integratie in een (bedrijfs)horecaconcept

 • Helemaal mooi als medewerkers thuis ook aan de slag gaan…

Nieuwsgierig?

Neem vandaag nog contact op met Marnix Lamers, 06 15 05 08 24, marnix at nieuwewaardecreaties punt nl. Hij kan aangeven wat er zoal bij komt kijken en welke stappen je zet. Voor de specifieke kennis en de praktische uitvoering schakelen we partners in.

 

Doe eerst de Nieuwe Waarde Experience (klik) om te beleven waar dit werkelijk over gaat voor jullie.

Als het tijd is voor de eerste oogst, komen we graag proeven en er samen een feestje van maken!